Då var det återigen dags att reflektera över en väldigt lyckad föreläsning på kontoret som vi delar med SoftCrew. Det var digitaliseringsproffset Daniel Franzén som inför ett gäng av våra kollegor och vänner drog igång sin föreläsning ”Vad är digitalisering egentligen?” efter en stunds mingel, branschsnack och fika.
När en digital strateg funderar över vår framtid och dess digitalisering...
Det är fantastiskt att se vilka brutalt kunniga personer vi har i vårt nätverk. Daniel Franzén är digital strateg, Enterprise arkitekt, lärare, Lean coach, managementkonsult, startupninja samt en allmänt skön kille. Vi länkade till hans LinkedIn i ingressen ovan. Kolla in den. Då får du inspiration så det räcker ett tag.
Digitisering, digitalisering och digital transformation
Förutom en mängd bra inspirationstips bjöd föreläsningen på en riktigt charmig mix av gammal och ny teknik. Med avstamp i digitisering där våra datorer hjälper oss styrde Daniel in oss på Digitalisering, där vi hjälper våra datorer för att sedan berätta om digital transformation. Alltså hur samhället förändras av den digitalisering som vi genomför. På gott och ont. Föregående mening är tillagd mest för drama. Daniel höll sig till goda exempel…
Perverst läcker presentation med hög nostalgifaktor
Den här typen av föreläsningar kan lätt bli trista och fyrkantiga om man dränker åhörarna med floskler eller tung komplex info. Det var dock ingen risk den här gången. Det tar nämligen inte lång tid innan de flesta av oss blir svårt nostalgiska, och får något fuktigt i blicken när Daniel tar oss tillbaka några decennier i tiden.
Saker som du glömt, som nu framstår som rena fornminnen
Helt plötsligt var vi i sinnet tillbaka till tiden då vi slog upp nummer till våra vänner i tegelstenstjocka telefonkataloger. Eller skickade iväg bilderna vi tagit med vår tomatröda Konica Pop till Linkopia eller LoFoto, och hoppades att de dubbla kopiorna snart skulle dyka upp. Så vi kunde sätta in dem i våra fotoalbum.
Kvadratmeterstora bilkartor som var omöjliga att vika ihop...
Minns ni också det veritabla eländet att utan att bryta ihop psykiskt försöka vika ihop en fullt utvecklad bilkarta från Texaco efter att man med dess hjälp äntligen hittat till Stor & Liten för att köpa Yie Ar Kung-Fu (på kassett) till ens Spectrum 48k? Det var tider det. Som gjort för hjärtflimmer och neurotiska psykbryt. Hur som helst, även den mest teknikfientlige kan nog trots allt se en hel del fördelar som all digitalisering fört med sig.
Det går att lära även gamla hundar att sitta...
Nu är det andra tider, och det har bevisligen tagit en hel del jobb, psykologi och svordomar för att få även de mest teknikfientliga att skaffa Bank-ID och betala räkningarna online. Men när man väl vant sig lär nog de flesta ändrat åsikt och anpassat sig bra.
Fördelar och nackdelar som kan vara väldigt känsliga
Daniel går även in på de nackdelar som uppstår när vissa jobb försvinner tack vare att de kan utföras både bättre och snabbare med hjälp av digitala lösningar. Just detta är det nog tyvärr ganska många som kommer att få lära sig den hårda vägen. Låt oss hoppas att personer på ledande befattningar tar detta i beaktande och gör det bästa av situationen, för personalens skull.
Digitalisering = Nya affärsmodeller på kundens villkor...
Extra intressant blir det när det börjar resoneras om de nya affärsmodeller som den nya tekniken fört med sig. Där vi som kunder förväntar oss att snabbt och smärtfritt kunna avsluta sitt Netflixabonnemang mer eller mindre direkt för att asap kunna hoppa på en månad med Amazon Prime eller HBO.
Så har det dock inte alltid varit, minns du FilmNet eller TV1000? Där bytte du inte abonnemang i en handvändning direkt. Nu är det som sagt smidigare… och billigare.
Efter digitalisering kommer humanisering
Dessutom fick vi en hel del boktips och en förhoppning om att ”efter digitalisering kommer humanisering”. Det får vi hoppas.
Vi ser till att Daniel får komma tillbaka om fem år och se hur landet ligger då. Till dess hinner vi alla att läsa boken 11 gram sanning av svenske Daniel Akenine samt inspireras av Marc Andreessens tankar.
Missa inte att spana in Webkings referensgalleri
Det var allt för den här gången. Glöm nu inte att ta en titt i vårt referensgalleri, Följ gärna våra äventyr på LinkedIn, Facebook, Instagram och Twitter. Vi är här för att hjälpa dig. Just nu har vi kalaskul projekt som vi jobbar med, inom ett flertal branscher som fintech, miljövård, kundzoner, E-handel, SEO samt såklart en drös med appar och webbutvecklingsuppdrag.
Kostnads-förslag
Beräkna ungefärlig kostnad för ditt projekt.
Vill du utveckla en hemsida eller applikation.
Webbplats
En webbplats ger en högre grad av service till dina kunder genom att tillhandahålla information och snabba på köpprocessen eller till och med genomföra dina affärer via webbplatsen.
App
En applikation som bäst utnyttjar den funktionalitet som finns tillgänglig på datorer och mobila enheter, för att presentera din idé på ett effektivt och innovativt sätt för dina kunder.
Vilka funktioner vill du ha?
UX = User Experience handlar om att maximera hur användare kan använda en app eller en webbplats med minsta möjliga friktion eller funderingar. UI = User Interface handlar om det utseende och känsla som gränssnittet ger användaren. Det kan handla om text, bilder, knappar eller grafik.
Grafisk profil
Grafisk profil innehållande färg, form, logotyp, typsnitt.
Tillgänglighet
Följa tillgänglighetsprinciperna i WCAG 2.0.
Behöver du drift, övervakning, backup och support?
Säkerhet
SSL krypterar trafiken mellan webbplats/applikationsserver och dina besökare och ser till att obehöriga inte kan avläsa känslig information (t.ex inloggnings- eller kontouppgifter).
VPS
En virtuell privat server är en instans av en fysisk server. Ingår övervakning 24/7 och backup. Kostnad per år.
Optimering av webbplats för hög placering i sökmotorernas resultatlistor från början.
Prestandaoptimering
Optimera webbplats enligt våra rekommendationer och best practise.
Sökmotoroptimering
Grundläggande tekniska komponenter (sitemap, robots.txt och 404) installeras.
Vilken typ av applikation, plattform och marknadsplats applikationen ska stödjas och distribueras på..
Nativeapp
En native applikation är en app som är utvecklad för en specifika plattform. Exempelvis iOS eller Android. Fördel är att man enklare kan nyttja enhetens inbyggda funktioner för GPS, 3G/GPRS, Kamera, Gyro etc. Detta medför ett snyggare gränssnitt och en högre prestanda eftersom applikationen körs direkt i enheten och kan utnyttja hårdvaran fullt ut
Hybridapp
Största fördelarna är att en hybridapp kan användas på både iOS och Android. Man kan alltså använda samma kodbas till båda plattformarna. Detta ger kund och utvecklare stora fördelar. Man kan sänka utvecklingstiden och kostnaderna och tack vare appens kompatibilitet blir den tillgänglig för miljontals potentiella användare.
Webbapplikation
Webbapplikation med responsiv design. Det mesta går att åstadkomma med en responsiv webbapplikation. Webbapp är plattformsoberoende och köras inuti webbläsaren.
Vilka plattformar ska applikationen stödjas av?
iOS
Android
Windows
Det uppskattade priset är:
Ange information om funktionalitet och andra önskemål.
Ange önskat datum för release.
Bifoga kravspecifikation(er) om det existerar. Underlättar kostnadsförslag.
Sammanfattning
Beskrivning | Information | Antal | Pris |
---|---|---|---|
Rabatt: | |||
Total: |
Läsvärda artiklar

Årskrönika 2020
Ökad omsättning med 61%, ökad vinstmarginal, ökad lönsamhet, tre nya kollegor, nytt kontor och massor av nya kunder och projekt! Läs om vårt grymma 2020!

Jul och nyårshälsningar från Webkingteamet
Då var 2020 till ända. Ett oerhört tufft och svårt år för många.

Skuldra – Ett perfekt webbaserat hjälpmedel för budget- och skuldrådgivare
Med Skuldra får skuldrådgivare ett helt nytt och effektivt verktyg, som snabbt ger en säker överblick över privatpersoners kritiska skulder. Med syfte att direkt igångsätta en konkret plan mot en ordnad och trygg ekonomisk situation.
Jag har en idé till en app
Har du funderat ut en kanonidé som skulle kunna bli en bra app? Faktum är att det inte är så himla svårt att bygga en app. I den här artikeln ska vi kortfattat berätta om hur du kan gå tillväga för att ta din idé och förvandla den till en färdig app.