Blogg

12 oktober, 2020

Digitalisering och humanisering med Daniel Franzén

Då var det återigen dags att reflektera över en väldigt lyckad föreläsning på kontoret som vi delar med SoftCrew. Det var digitaliseringsproffset Daniel Franzén som inför ett gäng av våra kollegor och vänner drog igång sin föreläsning ”Vad är digitalisering egentligen?” efter en stunds mingel, branschsnack och fika.

När en digital strateg funderar över vår framtid och dess digitalisering...

Det är fantastiskt att se vilka brutalt kunniga personer vi har i vårt nätverk. Daniel Franzén är digital strateg, Enterprise arkitekt, lärare, Lean coach, managementkonsult, startupninja samt en allmänt skön kille. Vi länkade till hans LinkedIn i ingressen ovan. Kolla in den. Då får du inspiration så det räcker ett tag.

Digitisering, digitalisering och digital transformation

Förutom en mängd bra inspirationstips bjöd föreläsningen på en riktigt charmig mix av gammal och ny teknik. Med avstamp i digitisering där våra datorer hjälper oss styrde Daniel in oss på Digitalisering, där vi hjälper våra datorer för att sedan berätta om digital transformation. Alltså hur samhället förändras av den digitalisering som vi genomför. På gott och ont. Föregående mening är tillagd mest för drama. Daniel höll sig till goda exempel…

Perverst läcker presentation med hög nostalgifaktor

Den här typen av föreläsningar kan lätt bli trista och fyrkantiga om man dränker åhörarna med floskler eller tung komplex info. Det var dock ingen risk den här gången. Det tar nämligen inte lång tid innan de flesta av oss blir svårt nostalgiska, och får något fuktigt i blicken när Daniel tar oss tillbaka några decennier i tiden.

Saker som du glömt, som nu framstår som rena fornminnen

Helt plötsligt var vi i sinnet tillbaka till tiden då vi slog upp nummer till våra vänner i tegelstenstjocka telefonkataloger. Eller skickade iväg bilderna vi tagit med vår tomatröda Konica Pop till Linkopia eller LoFoto, och hoppades att de dubbla kopiorna snart skulle dyka upp. Så vi kunde sätta in dem i våra fotoalbum.

Kvadratmeterstora bilkartor som var omöjliga att vika ihop...

Minns ni också det veritabla eländet att utan att bryta ihop psykiskt försöka vika ihop en fullt utvecklad bilkarta från Texaco efter att man med dess hjälp äntligen hittat till Stor & Liten för att köpa Yie Ar Kung-Fu (på kassett) till ens Spectrum 48k? Det var tider det. Som gjort för hjärtflimmer och neurotiska psykbryt. Hur som helst, även den mest teknikfientlige kan nog trots allt se en hel del fördelar som all digitalisering fört med sig.

Det går att lära även gamla hundar att sitta...

Nu är det andra tider, och det har bevisligen tagit en hel del jobb, psykologi och svordomar för att få även de mest teknikfientliga att skaffa Bank-ID och betala räkningarna online. Men när man väl vant sig lär nog de flesta ändrat åsikt och anpassat sig bra.

Fördelar och nackdelar som kan vara väldigt känsliga

Daniel går även in på de nackdelar som uppstår när vissa jobb försvinner tack vare att de kan utföras både bättre och snabbare med hjälp av digitala lösningar. Just detta är det nog tyvärr ganska många som kommer att få lära sig den hårda vägen. Låt oss hoppas att personer på ledande befattningar tar detta i beaktande och gör det bästa av situationen, för personalens skull.

Digitalisering = Nya affärsmodeller på kundens villkor...

Extra intressant blir det när det börjar resoneras om de nya affärsmodeller som den nya tekniken fört med sig. Där vi som kunder förväntar oss att snabbt och smärtfritt kunna avsluta sitt Netflixabonnemang mer eller mindre direkt för att asap kunna hoppa på en månad med Amazon Prime eller HBO.

Så har det dock inte alltid varit, minns du FilmNet eller TV1000? Där bytte du inte abonnemang i en handvändning direkt. Nu är det som sagt smidigare… och billigare.

Efter digitalisering kommer humanisering

Dessutom fick vi en hel del boktips och en förhoppning om att ”efter digitalisering kommer humanisering”. Det får vi hoppas.

Vi ser till att Daniel får komma tillbaka om fem år och se hur landet ligger då. Till dess hinner vi alla att läsa boken 11 gram sanning av svenske Daniel Akenine samt inspireras av Marc Andreessens tankar.

Missa inte att spana in Webkings referensgalleri

Det var allt för den här gången. Glöm nu inte att ta en titt i vårt referensgalleri, Följ gärna våra äventyr på LinkedIn, Facebook, Instagram och Twitter. Vi är här för att hjälpa dig. Just nu har vi kalaskul projekt som vi jobbar med, inom ett flertal branscher som fintech, miljövård, kundzoner, E-handel, SEO samt såklart en drös med appar och webbutvecklingsuppdrag.

Kostnads-förslag

Beräkna ungefärlig kostnad för ditt projekt.

Börja nu!

0$
Tack, vi kommer att kontakta dig snart
App eller webbplats?

Vill du utveckla en hemsida eller applikation.

Webbplats

En webbplats ger en högre grad av service till dina kunder genom att tillhandahålla information och snabba på köpprocessen eller till och med genomföra dina affärer via webbplatsen.

App

En applikation som bäst utnyttjar den funktionalitet som finns tillgänglig på datorer och mobila enheter, för att presentera din idé på ett effektivt och innovativt sätt för dina kunder.

Välj ett alternativ för att fortsätta

Nästa steg

Webbplats

Vilka funktioner vill du ha?

- +
1

Information

Sidor med text och bild.

en portfolio eller mapp för att presentera tidigare arbeten de utfört.

Portfolio

Presentation av utförda arbeten.

- +
1

Kontaktformulär

Insamling av information.

Välj ett alternativ för att fortsätta

Nästa steg

UI/UX

UX = User Experience handlar om att maximera hur användare kan använda en app eller en webbplats med minsta möjliga friktion eller funderingar. UI = User Interface handlar om det utseende och känsla som gränssnittet ger användaren. Det kan handla om text, bilder, knappar eller grafik.

Grafisk profil

Grafisk profil innehållande färg, form, logotyp, typsnitt.

Tillgänglighet

Följa tillgänglighetsprinciperna i WCAG 2.0.

Välj ett alternativ för att fortsätta

Nästa steg

Hosting

Behöver du drift, övervakning, backup och support?

Säkerhet

SSL krypterar trafiken mellan webbplats/applikationsserver och dina besökare och ser till att obehöriga inte kan avläsa känslig information (t.ex inloggnings- eller kontouppgifter).

En virtuell privat server (som också kan kallas VPS, virtual private server eller VDS) är en instans av en fysisk server.

VPS

En virtuell privat server är en instans av en fysisk server. Ingår övervakning 24/7 och backup. Kostnad per år.

- +
10

Serviceavtal

Serviceavtal där du allokerar timmar och säkerställer tillgång till vår expertis och support. Antal allokerade timmar kan sparas upp till 1 år från datumet serviceavtalet tecknas.

Välj ett alternativ för att fortsätta

Nästa steg

Optimering

Optimering av webbplats för hög placering i sökmotorernas resultatlistor från början.

Prestandaoptimering

Optimera webbplats enligt våra rekommendationer och best practise.

Med SEO-paketet kommer din hemsida högre vid sökningar på Google

Sökmotoroptimering

Grundläggande tekniska komponenter (sitemap, robots.txt och 404) installeras.

Välj ett alternativ för att fortsätta

Nästa steg

Native, hybrid eller webbapplikation?

Vilken typ av applikation, plattform och marknadsplats applikationen ska stödjas och distribueras på..

Nativeapp

En native applikation är en app som är utvecklad för en specifika plattform. Exempelvis iOS eller Android. Fördel är att man enklare kan nyttja enhetens inbyggda funktioner för GPS, 3G/GPRS, Kamera, Gyro etc. Detta medför ett snyggare gränssnitt och en högre prestanda eftersom applikationen körs direkt i enheten och kan utnyttja hårdvaran fullt ut

Hybridapp

Största fördelarna är att en hybridapp kan användas på både iOS och Android. Man kan alltså använda samma kodbas till båda plattformarna. Detta ger kund och utvecklare stora fördelar. Man kan sänka utvecklingstiden och kostnaderna och tack vare appens kompatibilitet blir den tillgänglig för miljontals potentiella användare.

Webbapplikation

Webbapplikation med responsiv design. Det mesta går att åstadkomma med en responsiv webbapplikation. Webbapp är plattformsoberoende och köras inuti webbläsaren.

Välj ett alternativ för att fortsätta

Nästa steg

Plattform

Vilka plattformar ska applikationen stödjas av?

iOS

Android

Windows

Välj ett alternativ för att fortsätta

Nästa steg

Uppskattad kostnad

Det uppskattade priset är:

Ange information om funktionalitet och andra önskemål.

Ange önskat datum för release.

Bifoga kravspecifikation(er) om det existerar. Underlättar kostnadsförslag.

Sammanfattning

Beskrivning Information Antal Pris
Rabatt:
Total:

Skicka förfrågan!

Vill du ses över en kopp kaffe?

Webking är en prisbelönt webbyrå i Linköping! Vår ambition, glädje, affärsmässighet samt miljötänk har lett, och leder oss fortsatt till en rad nöjda kunder och lyckade uppdrag. Du är alltid välkommen att kontakta oss för 30 minuter kostnadsfri konsultation. Om du vill kan vi ses över en kopp kaffe för vidare diskussioner, hos er eller hos oss på vårt kontor i Linköping.

Läsvärda artiklar

Årskrönika 2020

Ökad omsättning med 61%, ökad vinstmarginal, ökad lönsamhet, tre nya kollegor, nytt kontor och massor av nya kunder och projekt! Läs om vårt grymma 2020!

Jag har en idé till en app

Har du funderat ut en kanonidé som skulle kunna bli en bra app? Faktum är att det inte är så himla svårt att bygga en app. I den här artikeln ska vi kortfattat berätta om hur du kan gå tillväga för att ta din idé och förvandla den till en färdig app.

Nyheter , ,

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

BYTA SPRÅK
Webking
Torggatan 6, 582 19 Linköping, Sweden
020-89 94 42
Nyhetsbrev

Registrera dig till vårt nyhetsbrev och få tips samt en checklista som visar hur du optimerar din webbplats och får fler besökare och kunder.