Blogg

13 september, 2020

IT-säkerhet i fokus på seminarie

IT-säkerhet var ämnet i fokus på Soft Crews första höstseminarie. Ett seminarie som blev väldigt lyckat och ett perfekt tillfälle att träffas, mingla och umgås en stund efter jobbet. Inte minst i dessa Corona-tider då många jobbar hemifrån och inte ses lika ofta som tidigare.

IT-säkerhet och säker systemutveckling med Peter Tvingmark

På plats framför den stora skärmen på vårt kontor som vi delar med våra kollegor på Soft Crew bänkade sig ett tjugotal inbjudna kollegor när kvällens föreläsare Peter Tvingmark drog igång sin presentation: IT-säkerhet och säker systemutveckling.

Konsten att skapa en säker organisation med god IT-säkerhet

Peter är en ninja när det gäller IT-säkerhet (Cybersecurity Specialist, om vi ska vara noga) och jobbar till vardags på EnlightSec. Nu var det dags för oss att få lite nya kunskaper samt en påminnelse om att lösenord som 1234 och liknande som förväntat inte är helt optimalt. Vet du förresten vilka som är de vanligaste lösenorden? Svaret får du på den här länken. Inspireras ej av den listan bara…

Peter inledde med en battle royale om lösenord och berättade sedan om hur man kan skydda sig mot en rad angrepp. Såsom Brute-Force intrång, Insecure Deserialization och den klassiska Billion Laugh Attack. Allt mixades med konkreta exempel samt ett förtydligande om vikten av att ha en Security Champion i teamet.

Bedrägerier och intrång blir allt vanligare och mer raffinerade

Peter och hans kollegor på EnlightSec vet vad de sysslar med. Det är ingen tvekan om att deras kompetenser och förebyggande strategiska tänkande bör vara centralt i en IT-organisation.

Med dagens allt mer kunniga och dessvärre även fullständigt hänsynslösa och skrupellösa bedragare och bad guys på nätet i jakt på data och inlogg så är det av yttersta vikt att ha koll på sin IT-säkerhet. Något som bevisligen är lättare sagt än gjort, och som kräver såväl kunskap, intresse och inte minst tid för att bli bra.

Varnande exempel om bristande IT-säkerhet

IT-säkerhetOkej, de flesta på plats under kvällen arbetar med IT, men den efterföljande diskussionen visade med all tydlighet att det finns mycket kunskap i ämnet IT-säkerhet och att det är en synnerligen stor och viktig del att ha koll på. Annars kan det gå rackarns jäkla illa.

Här finns en lista på de värsta exemplen där företag råkat rejält illa ut. Även techtidningen Wired har en lista som uppdateras kontinuerligt med otäcka intrång som fått enorma konsekvenser. Den hittar du här.

Dessa två länkar kan förutom att bidra till ökad kunskap också fungera som en väckarklocka. Som kan få oss att tänka lite extra på vår egen IT-säkerhet.

Med andra ord, det är bättre att vara förberedd, ifall det värsta händer. Peters värdefulla tips lär fått flera av oss i publiken att gå hem och se över lösenord och uppdateringar, installera lösenordshanterare eller fundera över om allt är up to date. Better safe than sorry!

Det blir fler IT-seminarier hos Soft Crew i framtiden

Kvällen blev som sagt väldigt lyckad och Soft Crew kommer glädjande nog att hålla flera seminarier i höst. I skrivande stund diskuteras det för fullt om tänkbara ämnen och föreläsare. Det ser vi fram emot. Det här är perfekta sociala aktiviteter som är både inspirerande och väldigt lärorika. Bravissimo.

Slutligen några tips om bra lösenordshanterare - för en bättre IT-säkerhet

När det gäller just lösenordshanterare har Pc För Alla testat några av de vanligaste, som passar bra för både privatpersoner samt företag. Testen hittar du här. Vill du ha en second opinion finns även ett test gjort av Safety Devices, som du hittar här. Med dessa verktyg kan du ta ytterligare ett steg för en bättre IT-säkerhet. Lycka till!

Kontakta oss för att få din nya app!

Webking är en prisbelönt webbyrå i Linköping! Vi skapar moderna appar & effektiva applikationer som maximerar din affärsnytta. Du är alltid välkommen att kontakta oss för 30 minuter kostnadsfri konsultation. Om du vill kan vi ses över en kopp kaffe för vidare diskussioner, hos er eller hos oss på vårt kontor i Linköping.

Kostnads-förslag

Beräkna ungefärlig kostnad för ditt projekt.

Börja nu!

0$
Tack, vi kommer att kontakta dig snart
App eller webbplats?

Vill du utveckla en hemsida eller applikation.

Webbplats

En webbplats ger en högre grad av service till dina kunder genom att tillhandahålla information och snabba på köpprocessen eller till och med genomföra dina affärer via webbplatsen.

App

En applikation som bäst utnyttjar den funktionalitet som finns tillgänglig på datorer och mobila enheter, för att presentera din idé på ett effektivt och innovativt sätt för dina kunder.

Välj ett alternativ för att fortsätta

Nästa steg

Webbplats

Vilka funktioner vill du ha?

- +
1

Information

Sidor med text och bild.

en portfolio eller mapp för att presentera tidigare arbeten de utfört.

Portfolio

Presentation av utförda arbeten.

- +
1

Kontaktformulär

Insamling av information.

Välj ett alternativ för att fortsätta

Nästa steg

UI/UX

UX = User Experience handlar om att maximera hur användare kan använda en app eller en webbplats med minsta möjliga friktion eller funderingar. UI = User Interface handlar om det utseende och känsla som gränssnittet ger användaren. Det kan handla om text, bilder, knappar eller grafik.

Grafisk profil

Grafisk profil innehållande färg, form, logotyp, typsnitt.

Tillgänglighet

Följa tillgänglighetsprinciperna i WCAG 2.0.

Välj ett alternativ för att fortsätta

Nästa steg

Hosting

Behöver du drift, övervakning, backup och support?

Säkerhet

SSL krypterar trafiken mellan webbplats/applikationsserver och dina besökare och ser till att obehöriga inte kan avläsa känslig information (t.ex inloggnings- eller kontouppgifter).

En virtuell privat server (som också kan kallas VPS, virtual private server eller VDS) är en instans av en fysisk server.

VPS

En virtuell privat server är en instans av en fysisk server. Ingår övervakning 24/7 och backup. Kostnad per år.

- +
10

Serviceavtal

Serviceavtal där du allokerar timmar och säkerställer tillgång till vår expertis och support. Antal allokerade timmar kan sparas upp till 1 år från datumet serviceavtalet tecknas.

Välj ett alternativ för att fortsätta

Nästa steg

Optimering

Optimering av webbplats för hög placering i sökmotorernas resultatlistor från början.

Prestandaoptimering

Optimera webbplats enligt våra rekommendationer och best practise.

Med SEO-paketet kommer din hemsida högre vid sökningar på Google

Sökmotoroptimering

Grundläggande tekniska komponenter (sitemap, robots.txt och 404) installeras.

Välj ett alternativ för att fortsätta

Nästa steg

Native, hybrid eller webbapplikation?

Vilken typ av applikation, plattform och marknadsplats applikationen ska stödjas och distribueras på..

Nativeapp

En native applikation är en app som är utvecklad för en specifika plattform. Exempelvis iOS eller Android. Fördel är att man enklare kan nyttja enhetens inbyggda funktioner för GPS, 3G/GPRS, Kamera, Gyro etc. Detta medför ett snyggare gränssnitt och en högre prestanda eftersom applikationen körs direkt i enheten och kan utnyttja hårdvaran fullt ut

Hybridapp

Största fördelarna är att en hybridapp kan användas på både iOS och Android. Man kan alltså använda samma kodbas till båda plattformarna. Detta ger kund och utvecklare stora fördelar. Man kan sänka utvecklingstiden och kostnaderna och tack vare appens kompatibilitet blir den tillgänglig för miljontals potentiella användare.

Webbapplikation

Webbapplikation med responsiv design. Det mesta går att åstadkomma med en responsiv webbapplikation. Webbapp är plattformsoberoende och köras inuti webbläsaren.

Välj ett alternativ för att fortsätta

Nästa steg

Plattform

Vilka plattformar ska applikationen stödjas av?

iOS

Android

Windows

Välj ett alternativ för att fortsätta

Nästa steg

Uppskattad kostnad

Det uppskattade priset är:

Ange information om funktionalitet och andra önskemål.

Ange önskat datum för release.

Bifoga kravspecifikation(er) om det existerar. Underlättar kostnadsförslag.

Sammanfattning

Beskrivning Information Antal Pris
Rabatt:
Total:

Skicka förfrågan!

Liknande apputvecklingsprojekt
Apputveckling, Nyheter, Säkerhet, Systemutveckling, Webbutveckling , ,
About Johan Åhlund
Johan är en kreativ kommunikatör och copywriter med fotointresse. Johan trivs som allra bäst när han får skapa kreativa budskap. Gärna med SEO. Att ta fram texter och budskap kittlar honom på rätt ställen. Desamma gäller för konverteringar och teamwork. Hör av dig, Johan är social och ofta fikasugen. :)

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

SWITCH THE LANGUAGE
Webking
Nya tanneforsvägen 22, 582 42 Linköping, Sweden
020-89 94 42
Nyhetsbrev

Registrera dig till vårt nyhetsbrev, fullt med inspiration, case, och tips som kan öka din lönsamhet!