Blogg

29 juni, 2021

Johan Åhlund – Webkings Content Hacker

I vår serie artiklar om WebkingTeamet är det nu dags att berätta lite om Johan Åhlund. Till skillnad från de andra i WebkingTeamet är mr Åhlund inte programmerare. Han är Content Hacker och jobbar istället med strategisk och datadriven marknadsföring och kommunikation. Nu är det dags att ställa några jobbrelaterade frågor till honom!

Hallå där Johan Åhlund - Berätta lite om dig själv

Hallå! Jo, jag är en kille född 73 som  så länge jag kan minnas älskat att skriva. När det i sjätte klass blev dags att göra en tvåveckors praktik (Pryo) kastade jag mig som en kobra på telefonen till Motala Vadstena Tidning. Väl där blev jag så väl omhändertagen av journalisterna Stefan Sahlén och Benny Ekberg att jag redan första veckan insåg vad jag skulle jobba med. Det var grymt kul att få göra egna reportage, hänga med journalisterna ut på jobb och spela Yatzi på redaktionens ABC 80.

Tretton år senare blev det plugg för att nå drömjobbet

Det tog ett tag. Men lite drygt 13 år senare flyttade jag till Falun för att plugga kommunikation på Högskolan Dalarna. Under studierna vikarierade jag som webbredaktör och journalist på DalaDemokraten och frilansade på Falukuriren. Att kombinera text, bild och webb passade mig klockrent. Och redaktionen var en grymt kul arbetsplats. Nyhetschefen frågade snart om ”Åhlund, vill du skriva lite reportage och fota lite och inte bara sköta webben?. Svaret var såklart ja. Utan tvekan. Med Nikonkamera, bautaobjektiv och pennan i näven for jag runt i Dalarna och gjorde reportage, som jag sedan publicerade på webben med EpiServer. Hur kul som helst.

Ökat förtroende, resultat och skojiga uppdrag

Webbredaktör är ett riktigt kul jobb. Efter att ha skrivit för ett 20-tal tidningar och magasin samt även drivit eget AB fick jag till slut hemlängtan. Linköpings näringsliv, stadens techbolag och medier lockade. Jag ringde några samtal, fick jobb, och i maj 2010 gick flyttlasset till Linköping, efter nio år i Falun. I Linköping jobbade jag som multijournalist på länets största gratistidning. Jag lärde mig mycket, och tröttnade redan efter ett år.

Gratistidningar, kommunikationsbyråer och en utbildning till webbredaktör

Jag sa upp mig, och började som copy på en kommunikationsbyrå. Där trivdes jag väldigt bra, och tog sedan chansen att vidareutbilda mig för att vässa min digitala kompetens. Jag kom in på en Webbredaktörsutbildning på MedieInstitutet i Stockholm. Kanske inte så mycket nytt egentligen, men det var skönt att få ett till examensbevis. Tio dagar senare fick jag ett vikariat på Kriminalvårdens HK. Det blev 3 mån på redaktionen och 12 mån på Intranätets projektgrupp. En skitbra arbetsplats. Där jag fick jobba mer med EpiServer och SharePoint.

Journalistik byttes mot strategisk kommunikation och marknadsföring

Det var där jag i kön till kaffeautomaten lärde känna Robert Jansz. Åhlund och Jansz kom snabbt väldigt bra överens. Vi hade dessutom samma syn på vikten av strategisk kommunikation och företagande. Våra kompetenser kompletterade varandra bra och vi bestämde oss för att ta fram en långsiktig marknadsföringsplan för Webking. Vi höll fast vid vår plan och märkte succesivt att vår strategi fungerade.

Åhlund och Jansz visade sig vara en bra kombination

Det kom in fler uppdrag i takt med att antalet artiklar och case ökade. Vilket såklart triggade oss ytterligare. Samtidigt som vi ökade tempot. Ju mer material vi publicerar, desto mer syns vi. Ju mer vi syns desto fler kunder hör av sig. Fler nöjda kunder ger fler kunder… #EpicWin

Vad gör då en Content Hacker?

Jo, jag arbetar som sagt med datadriven kommunikation och marknadsföring och ser till att Webking syns och sticker ut i sociala medier och IRL. Målet är att få in en massa roliga och utmanande uppdrag. Detta löser jag genom en kombination av fiffiga bus, SEO, vass copy, digital synlighet och kreativ kundvård. Jag tycker även om att ta fram konkreta lösningsförslag till våra kunder och att ge våra offerter en massa kärlek. Dessa sticker ut rejält och har visat sig fungera väldigt bra.

Blir det inte tradigt att bara kommunicera om Webking?

Faktiskt inte. Jag jobbar även åt Kreativ Kraft där NyföretagarCentrum Linköping/Norrköping/Mjölby är mitt huvudkonto. Det passar mig perfekt då jag verkligen tycker om, och har saknat att skriva om företagande. Att få jobba med det teamet är både roligt och givande. Jag arbetar även löpande med marknadsföringsinsatser till några få selektivt utvalda kunder. Kunder som vi arbetat länge med och som vi trivs väldigt bra med. Då blir det bra på riktigt.

Slutligen mr Åhlund, vad är det bästa med ditt jobb?

Det mesta är faktiskt roligt. Att jobba aktivt med kundvård är smått förträffligt. Inte minst att spåna fram roliga kampanjer som sticker ut i mängden. Som att busa till det och skicka handskrivna personliga hälsningar, inte sällan i form av Påsk-kort till Jul. Eller jul-kort lagom till påsk. I godispåsar. Kunderna älskar att bli sedda och vår personliga touch är vågar jag säga är väldigt uppskattad. Vi tar oss tid, är schyssta mot våra kunder och bjuder på oss själva. På så sätt är Webking ett unikt företag. Vi ger våra kunder det där lilla extra, på ett personligt plan. Ofta när de minst anar det, och det är så vi vill ha det. Vi är schyssta helt enkelt.

En digital fika med oss kan resultera i ökad lönsamhet och affärsnytta

Webking är en prisbelönt webbyrå i Linköping! Vår ambition, glädje, affärsmässighet samt miljötänk har lett, och leder oss fortsatt till en rad nöjda kunder och lyckade uppdrag. Du är alltid välkommen att kontakta oss för 30 minuter kostnadsfri konsultation. Om du vill kan vi ses över en kopp kaffe för vidare diskussioner, hos er eller hos oss på vårt kontor i Linköping.

Kostnads-förslag

Beräkna ungefärlig kostnad för ditt projekt.

Börja nu!

0$
Tack, vi kommer att kontakta dig snart
App eller webbplats?

Vill du utveckla en hemsida eller applikation.

Webbplats

En webbplats ger en högre grad av service till dina kunder genom att tillhandahålla information och snabba på köpprocessen eller till och med genomföra dina affärer via webbplatsen.

App

En applikation som bäst utnyttjar den funktionalitet som finns tillgänglig på datorer och mobila enheter, för att presentera din idé på ett effektivt och innovativt sätt för dina kunder.

Välj ett alternativ för att fortsätta

Nästa steg

Webbplats

Vilka funktioner vill du ha?

- +
1

Information

Sidor med text och bild.

en portfolio eller mapp för att presentera tidigare arbeten de utfört.

Portfolio

Presentation av utförda arbeten.

- +
1

Kontaktformulär

Insamling av information.

Välj ett alternativ för att fortsätta

Nästa steg

UI/UX

UX = User Experience handlar om att maximera hur användare kan använda en app eller en webbplats med minsta möjliga friktion eller funderingar. UI = User Interface handlar om det utseende och känsla som gränssnittet ger användaren. Det kan handla om text, bilder, knappar eller grafik.

Grafisk profil

Grafisk profil innehållande färg, form, logotyp, typsnitt.

Tillgänglighet

Följa tillgänglighetsprinciperna i WCAG 2.0.

Välj ett alternativ för att fortsätta

Nästa steg

Hosting

Behöver du drift, övervakning, backup och support?

Säkerhet

SSL krypterar trafiken mellan webbplats/applikationsserver och dina besökare och ser till att obehöriga inte kan avläsa känslig information (t.ex inloggnings- eller kontouppgifter).

En virtuell privat server (som också kan kallas VPS, virtual private server eller VDS) är en instans av en fysisk server.

VPS

En virtuell privat server är en instans av en fysisk server. Ingår övervakning 24/7 och backup. Kostnad per år.

- +
10

Serviceavtal

Serviceavtal där du allokerar timmar och säkerställer tillgång till vår expertis och support. Antal allokerade timmar kan sparas upp till 1 år från datumet serviceavtalet tecknas.

Välj ett alternativ för att fortsätta

Nästa steg

Optimering

Optimering av webbplats för hög placering i sökmotorernas resultatlistor från början.

Prestandaoptimering

Optimera webbplats enligt våra rekommendationer och best practise.

Med SEO-paketet kommer din hemsida högre vid sökningar på Google

Sökmotoroptimering

Grundläggande tekniska komponenter (sitemap, robots.txt och 404) installeras.

Välj ett alternativ för att fortsätta

Nästa steg

Native, hybrid eller webbapplikation?

Vilken typ av applikation, plattform och marknadsplats applikationen ska stödjas och distribueras på..

Nativeapp

En native applikation är en app som är utvecklad för en specifika plattform. Exempelvis iOS eller Android. Fördel är att man enklare kan nyttja enhetens inbyggda funktioner för GPS, 3G/GPRS, Kamera, Gyro etc. Detta medför ett snyggare gränssnitt och en högre prestanda eftersom applikationen körs direkt i enheten och kan utnyttja hårdvaran fullt ut

Hybridapp

Största fördelarna är att en hybridapp kan användas på både iOS och Android. Man kan alltså använda samma kodbas till båda plattformarna. Detta ger kund och utvecklare stora fördelar. Man kan sänka utvecklingstiden och kostnaderna och tack vare appens kompatibilitet blir den tillgänglig för miljontals potentiella användare.

Webbapplikation

Webbapplikation med responsiv design. Det mesta går att åstadkomma med en responsiv webbapplikation. Webbapp är plattformsoberoende och köras inuti webbläsaren.

Välj ett alternativ för att fortsätta

Nästa steg

Plattform

Vilka plattformar ska applikationen stödjas av?

iOS

Android

Windows

Välj ett alternativ för att fortsätta

Nästa steg

Uppskattad kostnad

Det uppskattade priset är:

Ange information om funktionalitet och andra önskemål.

Ange önskat datum för release.

Bifoga kravspecifikation(er) om det existerar. Underlättar kostnadsförslag.

Sammanfattning

Beskrivning Information Antal Pris
Rabatt:
Total:

Skicka förfrågan!

Läsvärda artiklar om utveckling

Nyheter

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

SWITCH THE LANGUAGE
Webking
Nya tanneforsvägen 22, 582 42 Linköping, Sweden
020-89 94 42
Nyhetsbrev

Registrera dig till vårt nyhetsbrev, fullt med inspiration, case, och tips som kan öka din lönsamhet!