Blogg

20 juni, 2022

En bra förstudie och prototyp gör ditt projekt till succé

Innan vi tar oss an ett digitalt projekt gör vi en gedigen förstudie och prototyp. I den här artikeln berättar vi om fördelarna med dessa samt hur de genomförs. Vi låter även vår kund Martina Åstrand som vi utvecklat fotoboksappen Underbara Unge till berätta om själva förstudien och prototypen. Underbara Unge är en fotoboksapp där du skapar en fotobok som ger minnen för livet.

Vi genomför inga IT-projekt utan en förstudie och prototyp

Men vi tar det viktigaste först: Vi utvecklar inga appar utan att ha gjort en gedigen förstudie. Punkt. Att bara köra på och ge järnet utan plan är aldrig bra. Så tänk inte ens tanken på att dra igång ett IT-projekt utan en bra förstudie.

En förstudie och prototyp lägger grunden till ditt digitala projekt

En bra förstudie tar lite drygt en vecka och är väl investerad tid. Den minskar markant risken för kostsamma misstag, kraschade tidplaner, överskriden budget, jobbiga missförstånd och inte minst den dåliga stämning som infinner sig när du betalt hundratusentals kronor för en oanvändbar produkt som är så dålig att Google Play eller App Store vägrar att ta i den ens med tång.

En smart investering där svaren ger oss en kanonbra nulägesanalys

Som du redan förstått ÄR förstudien både en smart investering där inga frågor är för dumma. Svaren ger oss en bra överblick över utgångsläget. De hjälper oss upptäcka potentiella problem, utmaningar och andra scenarier vi behöver ta hänsyn till. Under förstudien tar vi bland annat reda på:

  • Vad appen ska göra
  • Hur den ska användas
  • Vilken målgrupp som ska använda den
  • Om appen ska prata med andra system
  • Hur lång tid tar utvecklingen av appens olika delar (inloggning, betalning osv)
  • Och mycket, mycket annat

Kravspecifikation och tydlig kommunikation utan knastertorra IT-termer

Under förstudien som även är en kravspecifikation lär vi känna varandra, och går igenom kundens vision och önskemål. Knastertorrt IT-snack är bannlyst, och är något oklart förklarar vi det så du förstår. I lugn och ro.

 –Just detta är något som jag uppskattar. Ni är lugna och berättar pedagogiskt hur saker och ting fungerar. Detta gjorde att jag redan från start kände mig bekväm i kommunikationen säger Martina.

Vetgirighet och ett bra svar = väldigt bra förutsättningar till digital succé

Vi sätter oss in i projektet på djupet och är vetgiriga. Ju mer vi vet, desto bättre förutsättningar får vi. Frågor som När? Var? Hur? Vem? och Varför? ger oss värdefull information inför utvecklingsfasen.

-Frågorna som ställdes var relevanta; vilket visade på en stor förståelse inför uppdraget. Jag fick även råd gällande säkerhet på funktioner jag inte hade tänkt på. 

Här ingår även framtagande av grafisk profil och design

Sedan börjar vi identifiera eventuella problem och utmaningar. Samt bena ut hur vi minimerar dem, eller jobbar oss runt dem. Här kommer våra tolv års erfarenhet av apputveckling väl till hands. Det grafiska är också viktigt och även detta ingår i en bra förstudie. En app ska vara väldesignad.

-Designen var viktig, och jag hade tagit fram en struktur och en grafisk profil att utgå ifrån. Där Tommy och WebkingTeamet fångade upp känslan helt efter min vision och mina krav. Ni har hållt det avskalat och cleant, precis som förväntat.

En riktigt bra app har användarvänligheten i fokus

Användarvänligheten är något som vi prioriterar. En app som är svår att förstå och knepig att använda gör ingen glad. Därför samlar vi in en massa användarfakta och tar fram en pedagogisk design som ger en trevlig användarupplevelse.

-Just detta var väldigt viktigt för Underbara Unge. Appen måste vara lätt att använda och förstå. Målgruppen är småbarnsföräldrar med ont om tid. Därför är det viktigt att man snabbt och smidigt kan skapa en bok och att det samtidigt är roligt att använda appen. Det är också viktigt att förstå att bokens mallar bara är förslag och att man kan editera dessa efter egna önskemål. Till exempel sätta egna rubriker och texter vilket gör appen mer personlig och anpassningsbar. På så sätt tilltalar den en stor målgrupp.

En klickbar prototyp där du kan testa och se hur appen beter sig

Våra grafiker och UX:are ser även till att skapa en tjusig och klickbar prototyp i Adobe XD. Det är alltid spännande att se hur kunderna reagerar när vi sätter en telefon med en prototyp i deras händer. Där de kan testa runt och se hur appen ser ut och beter sig. Prototypen ger kunden en bra känsla om hur appen kommer att se ut och fungera. Den kan med fördel visas för tänkbara finansiärer och partners, samt testas rejält av målgrupp, släkt och vänner.

-Den klickbara prototypen var jättebra och väldigt användbar. Jag vände mig till mina Instagramföljare och fick snabbt värdefull feedback. Både om designen, innehåll och om själva funktionaliteten. Det var guld värt att få bra synpunkter på användarvänligheten, men också om själva känslan som innehållet och designen förmedlar. Jag fick min magkänsla bekräftad och kände direkt att jag var på rätt spår. 

En bra app är skalbar och har stöd för språk, valutor och tidszoner

I förstudien planerar vi oftast för en kommande release av en MVP (Minimum Viable Product). Alltså en app som endast innehåller de mest grundläggande funktionerna. Där vi i kommande lanseringar adderar nya funktioner allt efter som. Vi tar även höjd för att på sikt kunna skala upp applikationen på en global marknad. Där funktioner som språkstöd, valutastöd och tidzoner är viktigt att tänka på från start. Detta då det är otroligt kostsamt att ta höjd för dessa delar en bit i ett utvecklingsprojekt.

-Just detta är väldigt smart. Vi bestämde redan från start att ta själva utvecklingen i flera steg där vi startar med en MVP. Underbara unge har en stor potential och det finns stora planer framöver med mer funktioner och finesser i kommande releaser. Men först vill vi lansera en skarp version som vi vet fungerar optimalt.

Sanningens minut: Vad var det mest positiva med vår förstudie och prototyp?

-Att det blev 100% rätt från början. Det har sparat mig såväl pengar och tid som oro över att inte våga förverkliga min appidé. Jag har även i Webking hittat en teknisk partner som jag känner mig bekväm och trygg med. Som jag kan få tag på med kort varsel.

Vad var Martinas förväntningar på förstudien?

-Innan jag vände mig till Webking hade jag låtit ett annat appföretag göra en förstudie. Så jag visste vad jag hade att förvänta mig. Skillnaden var att ni lyssnade på mig och min vision, tog in, förstod och nailade det till 100% från början. Ni har alltså inte skruvat på min idé utan levererat en förstudie helt baserad på min affärsidé. 

Berätta lite om intrycket du fick av oss innan vi drog igång förstudien

-Jag var lite skeptisk då jag som sagt hade blivit bränd av ett annat företag som inte alls lyssnade på mig och mina behov. Men redan efter första samtalet med Webking kände jag att det här kan vara det företag jag letar efter! Inget konstigt tekniskt språk och hippa utsvävningar gällande teknik utan väldigt basic, effektivt och jordnära. 

Glöm fotoalbum, gör en fin fotobok med fotoboksappen Underbara Unge

Vi har skrivit en hel del om fotoboksappen Underbara Unge. Dels den här artikeln om själva appen. Martina medverkar även i det här avsnittet av WebkingPodden där hon berättar om vårt samarbete. Du kan även ta del av vilken teknik vi använt oss av när vi byggde mobilappen i det här tekniska referenscaset. Testa gärna att göra din egen fotobok, appen finns att ladda ner på App Store och på Google Play. Lycka till.

Kostnads-förslag

Beräkna ungefärlig kostnad för ditt projekt.

Börja nu!

0$
Tack, vi kommer att kontakta dig snart
App eller webbplats?

Vill du utveckla en hemsida eller applikation.

Webbplats

En webbplats ger en högre grad av service till dina kunder genom att tillhandahålla information och snabba på köpprocessen eller till och med genomföra dina affärer via webbplatsen.

App

En applikation som bäst utnyttjar den funktionalitet som finns tillgänglig på datorer och mobila enheter, för att presentera din idé på ett effektivt och innovativt sätt för dina kunder.

Välj ett alternativ för att fortsätta
Webbplats

Vilka funktioner vill du ha?

- +
1

Information

Sidor med text och bild.

en portfolio eller mapp för att presentera tidigare arbeten de utfört.

Portfolio

Presentation av utförda arbeten.

- +
1

Kontaktformulär

Insamling av information.

Välj ett alternativ för att fortsätta
UI/UX

UX = User Experience handlar om att maximera hur användare kan använda en app eller en webbplats med minsta möjliga friktion eller funderingar. UI = User Interface handlar om det utseende och känsla som gränssnittet ger användaren. Det kan handla om text, bilder, knappar eller grafik.

Grafisk profil

Grafisk profil innehållande färg, form, logotyp, typsnitt.

Tillgänglighet

Följa tillgänglighetsprinciperna i WCAG 2.0.

Välj ett alternativ för att fortsätta
Hosting

Behöver du drift, övervakning, backup och support?

Säkerhet

SSL krypterar trafiken mellan webbplats/applikationsserver och dina besökare och ser till att obehöriga inte kan avläsa känslig information (t.ex inloggnings- eller kontouppgifter).

En virtuell privat server (som också kan kallas VPS, virtual private server eller VDS) är en instans av en fysisk server.

VPS

En virtuell privat server är en instans av en fysisk server. Ingår övervakning 24/7 och backup. Kostnad per år.

- +
10

Serviceavtal

Serviceavtal där du allokerar timmar och säkerställer tillgång till vår expertis och support. Antal allokerade timmar kan sparas upp till 1 år från datumet serviceavtalet tecknas.

Välj ett alternativ för att fortsätta
Optimering

Optimering av webbplats för hög placering i sökmotorernas resultatlistor från början.

Prestandaoptimering

Optimera webbplats enligt våra rekommendationer och best practise.

Med SEO-paketet kommer din hemsida högre vid sökningar på Google

Sökmotoroptimering

Grundläggande tekniska komponenter (sitemap, robots.txt och 404) installeras.

Välj ett alternativ för att fortsätta
Native, hybrid eller webbapplikation?

Vilken typ av applikation, plattform och marknadsplats applikationen ska stödjas och distribueras på..

Nativeapp

En native applikation är en app som är utvecklad för en specifika plattform. Exempelvis iOS eller Android. Fördel är att man enklare kan nyttja enhetens inbyggda funktioner för GPS, 3G/GPRS, Kamera, Gyro etc. Detta medför ett snyggare gränssnitt och en högre prestanda eftersom applikationen körs direkt i enheten och kan utnyttja hårdvaran fullt ut

Hybridapp

Största fördelarna är att en hybridapp kan användas på både iOS och Android. Man kan alltså använda samma kodbas till båda plattformarna. Detta ger kund och utvecklare stora fördelar. Man kan sänka utvecklingstiden och kostnaderna och tack vare appens kompatibilitet blir den tillgänglig för miljontals potentiella användare.

Webbapplikation

Webbapplikation med responsiv design. Det mesta går att åstadkomma med en responsiv webbapplikation. Webbapp är plattformsoberoende och köras inuti webbläsaren.

Välj ett alternativ för att fortsätta
Plattform

Vilka plattformar ska applikationen stödjas av?

iOS

Android

Windows

Välj ett alternativ för att fortsätta
Uppskattad kostnad

Det uppskattade priset är:

Ange information om funktionalitet och andra önskemål.

Ange önskat datum för release.

Bifoga kravspecifikation(er) om det existerar. Underlättar kostnadsförslag.

Sammanfattning

Beskrivning Information Antal Pris
Rabatt:
Total:

Du vet väl att en digital fika med oss kan få väldigt fin effekt på ditt företags lönsamhet?

Vi är redo att hjälpa DIG att nå nya mål och öka din affärsnytta och lönsamhet. Vi kan väl ta en digital fika så smider vi lite planer tillsammans! Då jäklar blir det åka av. Tryck på knappen till höger så hörs vi. Det kommer bli bra!

Läsvärda artiklar om utveckling

Apputveckling , ,

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

SWITCH THE LANGUAGE