Blogg

11 december, 2020

Jag har en idé till en app

Jag har en idé till en app. Med dessa ord inleds många av våra kundmöten. Har du också funderat ut en kanonidé som skulle kunna bli en bra app? Faktum är att det inte är så himla svårt att bygga en app. I den här artikeln ska vi kortfattat berätta om hur du kan gå tillväga för att ta din idé och förvandla den till en färdig app.

Allt börjar med en idé

Som sagt, allt börjar med en idé. När du kommit på något fantastiskt och när du känner att ”jag har en ide till en app” gäller det att ta sig en funderare och försöka ställa samman alla tanker och önskemål som du har i ett dokument. Detta ger ett bra utgångsläge och tro oss, under resans gång kommer du att stöta på problem men också komma på nya fördelar med just din app.

Hur utvecklar man en app?

Frågan ”hur utvecklar man en app?” har vi fått mer än en gång. Och det är inte så konstigt. När det gäller att utveckla en app kan man gå till väga på flera olika sätt. Enligt det vi kallar Webkingmodellen brukar vi följa dessa steg.

 1. Förstudie: research och marknadsundersökning
 2. Prototyp
 3. Kravspecifikation
 4. Apputveckling inleds
 5. Testperiod
 6. Driftsättning
 7. Support

Jag har en idé till en app - Okej, då är det snart dags för en förstudie

Det börjar alltså med en förstudie där vi lyssnar på kundens idé, och gör research samt en enklare marknadsundersökning. Här är vi lyhörda och vet med vår erfarenhet att det finns många frågor som behöver besvaras. Allt ifrån ”hur lång tid tar det att utveckla en app?” till klassikern ”hur mycket kostar det att utveckla en app?”.

Vill du veta mer om våra förstudier? Här finns en artikel där vår kund Martina berättar om hur dessa går till och hur det är att genomföra en sådan med oss. Du missar väl heller inte WebkingPodden? En podd där vi i lugn och ro går igenom det mesta som du behöver veta om just appar. Den hittar du här, samt på Spotify, Libsyn och hos iTunes.

Kaffe och fika samt en kanonbra prototyp

När vi pratat ihop oss och druckit gott kaffe med fantastiska kardemummabullar från Ronaldos är det dags för att ta fram en enkel prototyp. Då blir det ”mer på riktigt” och du får en översikt och en liten aning om hur din app kan komma att se ut. Denna brukar vi göra i Adobe XD.

Kravspecifikationen är väldigt viktig och i den samlar vi tankar och önskemål som fokuserar på vad din app ska kunna göra. Alltså vilka problem appen ska lösa och hur det ska gå till. Här har vi ofta skisser och tjusiga bilder som förtydligar för dig hur vi tänker.

Vi förverkligar din app med Webkingplattformen

Hur utvecklar man en app då? Apputveckling är det bästa som finns. I alla fall om man frågar WebkingTeamet. Våra utvecklare har stor hjälp av Webkingplattformen. Den har vi utvecklat själva och den är basen till de appar som vi utvecklat till våra kunder. Med vår plattform kan du lätt välja vilka funktioner som appen ska ha. På så sätt kommer vi igång med din app idé snabbt.

När vi börjat bli klara med apputvecklingen kommer snart nästa fas. Den viktiga testfasen, där vi tillsammans med dig som kund verkligen sätter den på prov. Vi testar alla möjliga funktioner på så många sätt som möjligt för att se till att den är fullt fungerande innan vi driftsätter den. Sedan hjälper dig att lägga upp din grymma app på Google Play eller på App Store.

När vi utvecklar en app till dig är vi noga med att inte lämna dig i sticket när din kalasfina app har börjat laddas ner som bara attan. Det vanligaste är att du investerar  i ett av våra serviceavtal. Om något mot all förväntan skulle gå snett, då finns vi där och kan bistå dig med hjälp. Det är inte helt fel.

Hur mycket kostar det att utveckla en app?

Den här frågan är vi vana vid. Vi får den så ofta. Många av våra konkurrenter har inget bra svar utan antingen höftar till med en summa, eller svarar med motfrågan ”hur långt är ett snöre?  Vi har därför skapat en kalkylator där du som vill ha svar på frågan ”hur mycket kostar det att utveckla en app?” själv kan få ett preliminärt kostnadsförslag. Utan att behöva prata med en säljare eller projektledare som berättar om Api:er, digitala infrastrukturer, konkatenerade strängar och annat hemskt. Precis som det ska vara. Testa den själv. Den ligger ju här

Kostnads-förslag

Beräkna ungefärlig kostnad för ditt projekt.

Börja nu!

0$

Tack, vi kommer att kontakta dig snart


App eller webbplats?

Vill du utveckla en hemsida eller applikation.

Webbplats

En webbplats ger en högre grad av service till dina kunder genom att tillhandahålla information och snabba på köpprocessen eller till och med genomföra dina affärer via webbplatsen.

App

En applikation som bäst utnyttjar den funktionalitet som finns tillgänglig på datorer och mobila enheter, för att presentera din idé på ett effektivt och innovativt sätt för dina kunder.

Välj ett alternativ för att fortsätta
Webbplats

Vilka funktioner vill du ha?

-
+

1

Information

Sidor med text och bild.

en portfolio eller mapp för att presentera tidigare arbeten de utfört.

Portfolio

Presentation av utförda arbeten.

-
+

1

Kontaktformulär

Insamling av information.

Välj ett alternativ för att fortsätta
UI/UX

UX = User Experience handlar om att maximera hur användare kan använda en app eller en webbplats med minsta möjliga friktion eller funderingar. UI = User Interface handlar om det utseende och känsla som gränssnittet ger användaren. Det kan handla om text, bilder, knappar eller grafik.

Grafisk profil

Grafisk profil innehållande färg, form, logotyp, typsnitt.

Tillgänglighet

Följa tillgänglighetsprinciperna i WCAG 2.0.

Välj ett alternativ för att fortsätta
Hosting

Behöver du drift, övervakning, backup och support?

Säkerhet

SSL krypterar trafiken mellan webbplats/applikationsserver och dina besökare och ser till att obehöriga inte kan avläsa känslig information (t.ex inloggnings- eller kontouppgifter).

En virtuell privat server (som också kan kallas VPS, virtual private server eller VDS) är en instans av en fysisk server.

VPS

En virtuell privat server är en instans av en fysisk server. Ingår övervakning 24/7 och backup. Kostnad per år.

-
+

10

Serviceavtal

Serviceavtal där du allokerar timmar och säkerställer tillgång till vår expertis och support. Antal allokerade timmar kan sparas upp till 1 år från datumet serviceavtalet tecknas.

Välj ett alternativ för att fortsätta
Optimering

Optimering av webbplats för hög placering i sökmotorernas resultatlistor från början.

Prestandaoptimering

Optimera webbplats enligt våra rekommendationer och best practise.

Med SEO-paketet kommer din hemsida högre vid sökningar på Google

Sökmotoroptimering

Grundläggande tekniska komponenter (sitemap, robots.txt och 404) installeras.

Välj ett alternativ för att fortsätta
Native, hybrid eller webbapplikation?

Vilken typ av applikation, plattform och marknadsplats applikationen ska stödjas och distribueras på..

Nativeapp

En native applikation är en app som är utvecklad för en specifika plattform. Exempelvis iOS eller Android. Fördel är att man enklare kan nyttja enhetens inbyggda funktioner för GPS, 3G/GPRS, Kamera, Gyro etc. Detta medför ett snyggare gränssnitt och en högre prestanda eftersom applikationen körs direkt i enheten och kan utnyttja hårdvaran fullt ut

Hybridapp

Största fördelarna är att en hybridapp kan användas på både iOS och Android. Man kan alltså använda samma kodbas till båda plattformarna. Detta ger kund och utvecklare stora fördelar. Man kan sänka utvecklingstiden och kostnaderna och tack vare appens kompatibilitet blir den tillgänglig för miljontals potentiella användare.

Webbapplikation

Webbapplikation med responsiv design. Det mesta går att åstadkomma med en responsiv webbapplikation. Webbapp är plattformsoberoende och köras inuti webbläsaren.

Välj ett alternativ för att fortsätta
Plattform

Vilka plattformar ska applikationen stödjas av?

iOS

Android

Windows

Välj ett alternativ för att fortsätta
Uppskattad kostnad

Det uppskattade priset är:


Ange information om funktionalitet och andra önskemål.


Ange önskat datum för release.

Bifoga kravspecifikation(er) om det existerar. Underlättar kostnadsförslag.

Sammanfattning

Beskrivning Information Antal Pris
Rabatt:
Total:

Hur lång tid tar det att utveckla en app

Det är svårt att ge en exakt tidsuppskatting, det beror på funktionalitet och önskemål. Tar vi Whinny som är en väldigt kompetent och uppskattad ”hästplaneringsapp” med massor av bra funktioner tog det ca 1000 utvecklingstimmar att genomföra från ide till färdig app. Men det är som sagt en stor app. Hur som helst, vi har tagit fram en tidsestimator. Med den kan du uppskatta tiden det tar och få ett ungefärligt svar. Den i kombination med kostnadskalkylatorn ovan är ett bra hjälpmedel för dig som vill få svar på frågan ”hur lång tid tar det att utveckla en app?”. Testa den själv. Den ligger ju här

Tidsestimat

Beräkna ungefärlig tidsåtgång för ditt projekt.

Börja nu!

0$

Tack, vi kommer att kontakta dig snart


Antal timmar

Beräkning av tidsåtgång baserat på ett antal faktorer


Utvecklingstid i timmar


Ingår det testning?


Ingår det driftsättning?


Ingår det projektledning?


Ingår det möten?


Finns det en risk?

Välj ett alternativ för att fortsätta
Uppskattat tidsestimat

Den uppskattade tiden är:


Ange information om funktionalitet och andra önskemål.

Sammanfattning

Beskrivning Information Antal Timmar
Rabatt:
Totalt:

Här kommer några appidéer som vi förverkligat

Här har vi listat några av de appar som vi gjort till våra kunder. Bra appidéer alltså! Vi har ett antal till i pipeline och Webkingplattformen är en fenomenal grund att bygga appar på. Kika gärna in på länkarna nedan så ser du vad vi kan göra och vad vi gjort. Sedan bygger vi appen du drömt om. Tillsammans.

 • Pigxcel – En SaaS-tjänst som kommer att göra underverk för lönsamheten hos grisuppfödare
 • Parking Time – En digital p-skiva som vi utvecklat som kommer göra det busenkelt att parkera
 • Karma Mobil – Vi utvecklade kundappen Mitt Karma till landets skönaste mobiloperatör
 • Bioväxt – Miljöappen till Biototal som sparar hela 6 veckors arbetstid per person och år! Snacka om effekt i både tid och pengar
 • Mabrook – En skalbar internationell dejtingapp med unika funktioner byggd med kärlek
 • Advoqa – Jämförelsetjänsten för dig som behöver juridisk hjälp
 • Hjälpredan – Appen till LRF som supersnabbt och smidigt räknar fram skyddsavstånd vid användning av växt- och ogräsmedel
 • Whinny – Appen som är ett uppskattat planeringsverktyg för alla som har häst. Används av flera stuterier och får toppbetyg av användarna
 • Arkipelagens Intranät : Gör vardagen betydligt smidigare för 350 företag på nordens största företagshotell
 • Skuldra – Appen som på sikt kommer att göra hundratusentals skuldsatta svenskar skuldfria
 • Lunch – Sveriges största lunchapp för restauranger, med över 1500 anslutna matställen. Appen har gjort underverk för krögarnas lönsamhet under Covid-19
 • Hyrgokart – Appen som gör det extra roligt att tävla tillsammans på gokartbanor och som utan kostnad eller ansträngning marknadsför din verksamhet
 • Trendhem – En unik digital homestylingapp som fixar fina bilder på ditt hem inför försäljning
 • Arlanda Flygplats – Vår första app, gjord redan 2010 till Arlanda och Svedavia

Jag har en ide till en app

Vad kul. En idé till en app är inte helt fel. Sedan gäller det bara att realisera den och se till att den fyller en funktion, samt att få den att fungera och motsvara förväntningarna. Vill du ha hjälp med att utveckla en app ska du inte tveka att kontakta oss. Vi hjälper dig gärna och har bred erfarenhet av apputveckling.

Ett möte med oss kan öka din lönsamhet rejält!

Webking är en prisbelönt webbyrå i Linköping! Vår ambition, glädje, affärsmässighet samt miljötänk har lett, och leder oss fortsatt till en rad nöjda kunder och lyckade uppdrag. Du är alltid välkommen att kontakta oss för 30 minuter kostnadsfri konsultation. Om du vill kan vi ses över en kopp kaffe för vidare diskussioner, hos er eller hos oss på vårt kontor i Linköping.

Läsvärda artiklar om utveckling

Apputveckling, Nyheter, Systemutveckling, Webbutveckling , , ,
SWITCH THE LANGUAGE