Blogg

1 maj, 2020

Webbutvecklings principer

Som webbutvecklare är det bra att ha ett par styrande principer att följa för att uppnå bästa möjliga resultat vid utveckling av  webbapplikationer. Vi på Webking ser alltid till att våra webbapplikationer är betrodda och säkra enligt OWASP, har responsiv design med stöd för surfplattor, smartphones eller datorer och följer HTML5 och CSS3 standarder för att uppfylla tillgänglighet enligt W3C.  Nedan följer en kort beskrivning om respektive princip vi försöker följa och motivering till varför och vilket resultat det får på webbapplikationen om principen uppfylls.

Responsiv design

Responsive design innebär att utvecklaren bygger och designar en webbplats som tillåter layouten att förändras beroende på vilken skärmupplösning besökaren har. Det innebär exempelvis att webbplatsens besökare kan surfa till sajten med surfplatta, smartphone eller dator och att innehållet på webbplatsen anpassas efter besökarens skärmupplösning och webbläsare. Läs mer om responsive design här »

 •  Motivering:
  • Mer tidseffektiv utveckling
  • Enkelt och standardiserat
  • Webbplatsen är oberoende av skärmupplösning och enhet
 • Resultat:
  • Besökaren får alltid anpassat innehåll beroende på skärmupplösning och enhet
  • Besökare kan surfa till webbplatsen med surfplatta, smartphone eller dator

 Front-end ramverk Bootstrap

Bootstrap är en fri samling av verktyg för att skapa webbplatser och webbapplikationer. Samlingen innehåller HTML- och CSS-mallar för typografi, formulär, knappar, navigering och andra gränssnittskomponenter. Bootstrap innehåller också CSS-mallar för responsiva webbplatser. Tack vare detta går det lätt att bygga en responsiv webbplats. Läs mer om Bootstrap här »

 •  Motivering:
  • Mycket tidseffektivt att utveckla med.
  • Möjliggör kvalitetshöjning och standardisering av struktur i gränssnitt.
 • Resultat:
  • Konsekvent struktur i gränssnitt.
  • HTML5 och CSS3 standarder.
  • Heltäckande ramverk som följer standardrekommendationerna för responsive webbdesign.

Stöd för olika webbläsare

I regel stödjer vi de senaste två versionerna av de populäraste webbläsarna; Chrome, Firefox, Safari och Edge.

 •  Motivering:
  • Stöd för grafiska effekter som animeringar, skuggningar, rundade hörn osv.
  • Kortare utvecklingstid då behovet att stödja samtliga webbläsare försvinner.
  • Minimerar behov att skapa specialanpassade lösningar för äldre webbläsare.
 • Resultat:
  • Webbplatserna uppfyller standarder för HTML5 och CSS3.
  • Besökarna möts av en snabb och modern tilltalande webbplats.

Betrodda och säkra webbplatser enligt OWASP rekommendationer

Open Web Application Security Project (OWASP) är en öppen global organisation som arbetar för säkerhet i mjukvaruapplikationer, främst webbapplikationer. OWASP har tagit fram ett antal punkter och rekommendationer man bör följa när man utvecklar mjukvaruapplikationer och webbplatser för att hålla en hög säkerhet mot kända hackermetoder och tekniker. Läs mer om OWASP här »

 • Motivering:
  • Möjliggör en hög säkerhet av webbapplikationer.
  • Minskar risken att utsättas för kända hackerattacker.
 • Resultat:
  • Testa webbapplikationer enligt OWASP topp 10 rekommendationer.
  • Säkra och betrodda webbplatser för besökare.

Testa alltid tillgängligheten mot W3C

World Wide Web Consortium (W3C) arbetar med att utveckla tekniska protokoll, standarder och programvara för webben med målet att genom ett öppet samarbete leda Internet till dess fulla potential. Läs mer om W3C här »

 • Motivering:
  • Möjliggör en webbplats som följer rekommendationer för standarder inom tillgänglighet för personer med nedsatthet (syn och läsfel).
 • Resultat:
  • Enkelt att testa webbplatsen mot W3C validering och se att man uppfyller rekommendationer.

Läsvärda artiklar om webbutveckling

Lunch Corona edition

I dessa tider med social distansering har Kvartersmenyn AB med sin gratisapp Lunch sett en rejält ökad efterfrågan på mat för take away och hemkörning. Då Webkingteamet byggt appen Lunch fick vi i uppdrag att implementera en funktion så att användarna kan hitta de restauranger som erbjuder take away och hemkörning av mat. Detta tvekade vi inte en sekund på, då våra favoritmatställen har det mycket tufft nu.

Webbutvecklings principer

Som webbutvecklare är det det bra att ha ett par styrande principer att följa för att så långt som möjligt vid utveckling av webbapplikationer. Vi på Webking ser alltid till att våra webbapplikationer är betrodda och säkra enligt OWASP, har responsive design med stöd för surfplattor, smartphones eller datorer och följer HTML5 och CSS3 standarder enligt W3C .

Webbutveckling av HyrGokart appen med react native

Appar är något som Webkingteamet tycker om att skapa, gärna i React Native. Genom åren har vi blivit riktigt bra på att skapa nytta och smarta lösningar till våra kunder. Nu har vi lanserat HyrGokart, en app som får hornen att växa ut på gokartbanan. Läs mer på vår blogg!

Modern, stilren och responsiv hemsida till Graphensic AB

Webkingteamet byggde ny sajt till Graphensic AB, som jobbar med Grafen. Målet var en snabb responsiv hemsida med modern, clean design, tydliga målgruppsingångar, webbshop, artikelbank, sökmotor och presentation av företagets otroliga kompetenser. Läs mer på Graphensic.com

Referensprojekt inom webbutveckling

Lunch appen – Sveriges största och mest använda Restaurang-guide

Var vill du äta lunch idag? Använd Lunch appens karta för att se restauranger nära dig eller använd sökfunktionen för att hitta rätt restaurang. Om lunchen var god, varför inte spara restaurangen som favorit? Lunch-appen erbjuder en mängd funktioner för att hjälpa dig hitta en god lunch till ett pris som passar just dig!

Graphensic – hemsida med publiceringsverktyg

Modern, stilren och responsiv webbutveckling hemsida som på ett proffsigt och trevligt sätt visar upp företagets verksamhet och dess expertis som en av marknadens ledande företag inom just Grafen. Vi ville även att sidan skulle vara snabb, responsiv, lättnavigerad och modern. Därför gjorde vi en teknisk optimering för prestanda och sökmotorer. Resultatet är en sökmotororoptimerad, responsiv sida anpassad för mobila enheter som surfplattor och smartphones.

Uppsala Stadsmission – hemsida med publiceringsverktyg

Uppsalas Stadsmission arbetar för att stärka den enskilda människan, förbättra hela livssituationen och stötta till egenmakt genom social omsorg och socialt företagande. De bedriver en bred och väl fungerande verksamhet med stort engagemang. De hörde av sig till oss på Webking då de sett hur vi byggt upp Linköpings Stadsmissions nya hemsida. Självklart ville vi hjälpa Uppsala Stadsmission med en helt ny hemsida. En hemsida som gör det lättare för besökarna att donera och stödja verksamheten.

Workflow – BPMN-applikation

Workflow är ett omfattande affärs- och flödessystem. En så kallad webbaserad BPMN-applikation (Business Process Model and Notation) där du som användare kan skapa arbetsflöden i flera olika steg. Workflow skapar stor affärsnytta med en mängd funktioner som kan automatisera företagets flöden rejält. Workflow spar tid, hjälper dig nå en ökad produktivitet och kan effektivisera ditt arbete. På så sätt kan du skapa synergier som stärker din position på marknaden. Då systemet är webbaserat är det alltid tillgängligt, oavsett var du är eller när du vill.

Nyheter, Webbutveckling , , , , , ,

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

SWITCH THE LANGUAGE
Webking
Torggatan 6, 582 19 Linköping, Sweden
020-89 94 42
Nyhetsbrev

Registrera dig till vårt nyhetsbrev och få tips och en gratis checklista som visar hur du optimerar din hemsida och får fler besökare.