Webking - Vad är en hybridapp?

Hallå där. Då var det dags för artikel två i Webkings serie om appar. Den här gången ska vi berätta lite om hybridappar och varför de har blivit så populära. Men först en kort trendkoll.

När mobiltelefonsajten Swedroid.se  frågade läsarna “hur många appar har du på din mobil?” svarade 30 procent att de hade mellan 90-120 appar. 22 procent sa att de hade fler än 90. Marknaden är alltså enorm, och kraven höjs hela tiden på apparnas kvalitet.

Stora fördelar och miljontals potentiella användare

Att utveckla en app kan göras på flera sätt och många utvecklare föredrar att koda en hybridapp före en nativeapp. Vi frågar Robert Jansz som är erfaren systemutvecklare och ägare av Webking varför hybridappen är så populär.

De största fördelarna är att en hybridapp kan användas på både iOS och Android. Man kan alltså använda samma kodbas till båda plattformarna. Detta ger kund och utvecklare stora fördelar. Man kan sänka utvecklingstiden och kostnaderna och tack vare appens kompatibilitet blir den tillgänglig för miljontals potentiella användare. Vi har byggt ett stort antal appar till våra kunder och uppskattar verkligen fördelarna med det vi kallar för en hybrid approach.  Ett av våra större och pågående kundprojekt är Lunch-appen för kunden Kvartersmenyn som Sveriges största och mest använda Restaurang-guide. Varje vecka ansluter ca 20 restauranger till Kvartersmenyn som i dagsläget har cirka 1 500 anslutna restauranger i 46 städer runt om i Sverige. Lunch-appen är kodad i Ionic Framework med hjälp av HTML, CSS och Javascript och kompileras till en körbar app för både iOS och Android.
 

Kod finslipad genom år av utveckling

Nativeappar är kodade i respektive plattforms egen SDK. Hybridappen däremot, kodas i JavaScript, HTML och CSS medhjälp av ramverk som Ionic Framework. Språk som många utvecklare behärskar nästan i sömnen, med kod som genom åren finslipats till snudd på perfektion.

 

Kundens behov avgör valet

Visst, det är en smaksak vilket man föredrar; precis som med pizza eller film. Men många utvecklare föredrar definitivt hybrid ramverk och tycker om att arbeta i till exempel Ionic, Facebooks React Native eller Googles Flutter istället för native utvecklingsmiljön för iOS eller Android.

 

Hybridappar = Synergier, ekonomi och potential

Väl på plats i din smartphone kan din hybridapp utnyttja samma prestanda och egenskaper som en nativeapp. En del ramverk som Ionic körs i en browser, i helskärmsläge och får med plugins tillgång till telefonens mest avancerade teknik (t.ex. till dess kamera, gyro, gps eller berörings-ID). Andra ramverk som React Native kompilerar riktiga native appar. Detta skapar minst sagt spännande möjligheter!

 

Båda teknikerna har sina fördelar - Välj med omsorg

Kom dock ihåg att beslutet att välja en hybrid- eller nativeapp bör baseras på de unika förutsättningar som just din verksamhet kräver. Det är bra att tänka till lite extra innan du låter någon börja skriva kod för glatta livet. En kravanalys samt en diskussion med oss på Webking är en bra start för dina väntande appanvändare.

 

Glöm inte användarupplevelsen

Appen kan dessutom designas så att den ser identisk ut oavsett om du har en ny iPhone eller en Samsung. Användarupplevelsen är också en viktig aspekt och en seriös utvecklare ser till att appen ser identisk ut både i luren och i surfplattan.

 

Webking ligger i framkant

Webkingteamet tycker om att utveckla appar och ligger i framkant med hybrid apputveckling. Vi har utvecklat ett flertal appar, både inom native och hybrid. Vi lotsar dig gärna fram till en app som passar just dina och ditt företags behov.

Låter det intressant? Slå oss en signal, eller kom förbi på en fika på vårt kontor mitt i Linköping så får vi prata mer. Vi har dessutom riktigt bra fikabröd med tre kalasbra bagerier på en armlängds avstånd.

Kostnadskalkylator

Intresserad av vad en app kan kosta?

Med våran kostandskalkylator så kan du få ett ungefärligt pris på vad din app eller webbsida skulle kunna kosta!

Fyll i formuläret nedan för att kontakta oss

Kontakta oss gärna

Välkommen att kontakta oss om du vill veta mer om Webking, våra tjänster och hur vi kan hjälpa er. Använd formuläret här intill eller slå en signal. Om du vill kan vi ses över en kopp kaffe för vidare diskussioner, hos er eller hos oss på vårt kontor i Linköping.

Kontaktformulär