Blogg

20 april, 2021

Hur blir man webbutvecklare? – Vägen till drömjobbet!

Nu ska vi berätta lite om relevanta utbildningar inom webbutveckling, vad du som funderar på att plugga till webbutvecklare bör tänka på och hur det är att jobba med app- system eller webbutveckling på Webking.

Hur blir man webbutvecklare? Systemvetenskap på LiU är en väg till ett jobb som utvecklare

Det här är en fråga med många svar. På Webking har alla stabila utbildningar i ryggen, som vi kontinuerligt uppdaterar. På så sätt har vi bred kompetens inom en mängd olika områden. Vi finns i Linköping och har därför intervjuat LiU´s studievägledare Anna Martin. Hon har stenkoll på kandidatprogrammet inom Systemvetenskap. Annas svar samt intervjuer med våra utvecklare finns nedan. Det kanske inte är omöjligt att vi på Webking söker utvecklare. Kolla här.

Vilka egenskaper är då bra att ha om du vill jobba som utvecklare?

Som webbutvecklare är det en klar fördel om du är en social, nyfiken och strukturerad problemlösare. Mycket av arbetet går ut på att analysera och utvärdera olika affärsverksamheter, ta fram nya funktioner samt se till att uppdragets krav uppfylls. En analytisk förmåga är bra att ha, och det är dessutom bra att vara intresserad av att sätta sig in i kundens IT-arkitektur, processer och organisation. Det är också nödvändigt att kompetensutveckla sig löpande. Till exempel på utbildningssajter som Udemy och PluralSight.

Studera webbutveckling? Vägen går via universitet och YH-utbildningar

Hur blir man webbutvecklare? Det finns en mängd utbildningar och den systemvetenskapliga högskoleutbildningen är en bra bas och även YH-utbildningar är vanliga. Utbildningen är populär. Vi hade 229 förstahandssökande till 70 platser hösten 2020 berättar Anna Martin om kandiatprogrammet inom Systemvetenskap på LiU.

Apputveckling, Systemutveckling och webbutveckling - Många kul val att välja

Med andra ord, det skriks efter skickliga utvecklare och en utbildning i systemvetenskap är ofta väl investerad tid. De flesta utbildningarna innehåller en mix av metodik, management, verksamhetsutveckling, IT-projekt samt kurser som du själv väljer. Studerar du till webbutvecklare vid LiU kan du även plugga utomlands. LiU erbjuder ett tjugotal länder att välja mellan.

Anna, berätta om antagningskrav, populära tjänster och karriärmöjligheter

Då har vi försökt gå igenom tiotusenkronorsfrågan: Hur blir man webbutvecklare? Och nu är det dags för Anna att berätta lite om vilka antagningspoäng som krävs.

– Under de senaste åren har det krävts ca 1,2 på högskoleprovet för att bli antagen. I urvalsgruppen som antas på betyg krävs högre meritpoäng (Ht20 – 18,44; Ht19 – 18,10; Ht18 – 17,97). De som har tagit sin examen  jobbar vanligtvis med tjänster som ligger i gränslandet mellan IT och verksamhet, såsom systemutvecklare och systemförvaltare av olika slag, verksamhetsutvecklare, it- och verksamhetskonsult, och projektledare.

Därför ska du utbilda dig till webbutvecklare

Det finns en hel del bra anledningar. Dels är jobbet mångsidigt och brett. Dessutom finns det en enorm efterfrågan på både apputvecklare, systemutvecklare och webbutvecklare. Upptäcker du ett område som verkar vara intressant, kanske det inte är så ansträngande att byta inriktning. Vad sägs om områden som objektorienterad programmering med AI-kompetens eller IT-säkerhet? Där kommer det att finnas jobb på sikt.

Ett yrke med goda framtidsutsikter - Särskilt inom IT-säkerhet, kunddriven utveckling och mobila gränssnitt

Faktum är att Europa i början av 2021 saknar ca en miljon programmerare enligt EU-kommissionen. Enligt AF och Framtid.se är jobbmöjligheterna störst för systemutvecklare inom IT-säkerhet, kunddriven utveckling och mobila gränssnitt.

Nischade utbildningar, utlandsstudier och sen öppen dörr till en spännande karriär

Digitaliseringen har skapat ett stort antal nischade utbildningar. Till exempel utveckling med inriktning på CMS, Objektorienterad programmering med AI-kompetens, IT-säkerhetsexpert m.fl. Innan du ställt dig frågan hur blir man webbutvecklare? och kastar dig över en nischad utbildning, läs på så att innehållet känns relevant. Som du ser, oavsett om du är systemutvecklare, apputvecklare eller webbutvecklare finns det stora möjligheter att få jobba med spännande projekt.

Hallå där Hannes Toräng som pluggar systemvetenskap på LiU, samt jobbar extra på Webing

Hur är det att plugga systemvetenskap? – De bästa sakerna med programmet för systemvetenskap och informatik vid LiU är först och främst att man lär sig saker som går att tillämpa på en riktig arbetsplats. Nu när jag jobbar på webking känner jag direkt att arbetssätten är väldigt bekanta från utbildningen. Vidare tycker jag att det är en bra blandning av teori och praktik då man lär sig mycket om hur IT-verksamhet fungerar samtidigt som man får jobba med en hel del utveckling av olika typer för att se hur saker fungerar i praktiken. Det sista jag vill lyfta är att sektionsstyrelsen gör ett otroligt bra jobb med att finnas till för studenterna, det finns alltid något kul evenemang att ta del av och man kan få mycket hjälp om det är något man undrar om.

Har du några råd att ge den som är sugen på att börja plugga till utvecklare? Mitt råd är att lita på sig själv! Det kan kännas väldigt svårt till en början om man inte har erfarenhet men man lär sig mycket längs vägen.

Vad är det bästa med ditt jobb? – Det finns många bra saker med mitt jobb på webking, det som jag tycker är bäst är att det alltid finns något intressant att jobba med. Det är full rulle med olika projekt och oavsett vad man gör så känner man att ens arbete är värdefullt.

Hur kom det sig att du valde att bli utvecklare? – Jag sökte tjänst som utvecklare eftersom att jag ville jobba med något som var relaterat till min skolgång. Jag att det skulle vara kul att få vara en del av ett team och få en försmak av vad det är jag pluggar till att bli när jag tar examen.

Tommy Dufmats - Webbutvecklare på Webking: Här kommer tre snabba frågor

Tommy, du har gått en YH-utbildning: Lyft fram tre bra saker med just din utbildning:Den är väldigt praktisk med mycket kodande och LIA (lärande i arbete). Den är dessutom ganska spetsig och inriktad på just .Net., vilket gör att man fokuserar på de bitarna man kommer att använda och ha nytta av i sitt framtida yrkesliv. Sedan är utbildningen även lagom lång och har ett skönt tempo, vilket passar när man har familj och barn.

Har du några råd att ge den som är sugen på att börja plugga till utvecklare?Kör hårt, och kom ihåg att det är inte försent även om du är lite äldre.

Vad är det bästa med att jobba som webbutvecklare?Det bästa är helt klart variationen på det man jobbar med samt problemlösningen. Att det är riktigt roligt är ju inte heller helt fel.

Slutligen, lycka till med din eventuella karriär som utvecklare, och under resans gång kommer du säkerligen att hitta din nisch och det som du brinner för när det gäller data och IT!

Vi känner flera duktiga blivande .NET-Utvecklare som behöver LIA-platser

Då Robert även är lärare på TUC´ utbildning Systemutvecklare .NET här i Linköping känner vi ett stort antal blivande studenter som med jämna mellanrum letar efter LIA-platser. Dessa vill vi hjälpa och se till att de får in en fot på arbetsmarknaden. Känner du någon som är i behov av blivande .NET-utvecklare som kan hjälpa dig och ditt företag samtidigt som de själva får chansen att testa sina kunskaper så dra ett mail till oss på hello@webking.se så förmedlar vi kontakterna till eleverna. Du bör också läsa den här artikeln där vi berättar mer om just hur vi tillsammans kan hjälpa dem med sina LIA-platser.

Har du funderat ut en kanonidé som skulle kunna bli en bra app? Faktum är att det inte är så himla svårt att bygga en app.

Jag har en idé till en app

Kostnads-förslag

Beräkna ungefärlig kostnad för ditt projekt.

Börja nu!

0$
Tack, vi kommer att kontakta dig snart
App eller webbplats?

Vill du utveckla en hemsida eller applikation.

Webbplats

En webbplats ger en högre grad av service till dina kunder genom att tillhandahålla information och snabba på köpprocessen eller till och med genomföra dina affärer via webbplatsen.

App

En applikation som bäst utnyttjar den funktionalitet som finns tillgänglig på datorer och mobila enheter, för att presentera din idé på ett effektivt och innovativt sätt för dina kunder.

Välj ett alternativ för att fortsätta
Webbplats

Vilka funktioner vill du ha?

- +
1

Information

Sidor med text och bild.

en portfolio eller mapp för att presentera tidigare arbeten de utfört.

Portfolio

Presentation av utförda arbeten.

- +
1

Kontaktformulär

Insamling av information.

Välj ett alternativ för att fortsätta
UI/UX

UX = User Experience handlar om att maximera hur användare kan använda en app eller en webbplats med minsta möjliga friktion eller funderingar. UI = User Interface handlar om det utseende och känsla som gränssnittet ger användaren. Det kan handla om text, bilder, knappar eller grafik.

Grafisk profil

Grafisk profil innehållande färg, form, logotyp, typsnitt.

Tillgänglighet

Följa tillgänglighetsprinciperna i WCAG 2.0.

Välj ett alternativ för att fortsätta
Hosting

Behöver du drift, övervakning, backup och support?

Säkerhet

SSL krypterar trafiken mellan webbplats/applikationsserver och dina besökare och ser till att obehöriga inte kan avläsa känslig information (t.ex inloggnings- eller kontouppgifter).

En virtuell privat server (som också kan kallas VPS, virtual private server eller VDS) är en instans av en fysisk server.

VPS

En virtuell privat server är en instans av en fysisk server. Ingår övervakning 24/7 och backup. Kostnad per år.

- +
10

Serviceavtal

Serviceavtal där du allokerar timmar och säkerställer tillgång till vår expertis och support. Antal allokerade timmar kan sparas upp till 1 år från datumet serviceavtalet tecknas.

Välj ett alternativ för att fortsätta
Optimering

Optimering av webbplats för hög placering i sökmotorernas resultatlistor från början.

Prestandaoptimering

Optimera webbplats enligt våra rekommendationer och best practise.

Med SEO-paketet kommer din hemsida högre vid sökningar på Google

Sökmotoroptimering

Grundläggande tekniska komponenter (sitemap, robots.txt och 404) installeras.

Välj ett alternativ för att fortsätta
Native, hybrid eller webbapplikation?

Vilken typ av applikation, plattform och marknadsplats applikationen ska stödjas och distribueras på..

Nativeapp

En native applikation är en app som är utvecklad för en specifika plattform. Exempelvis iOS eller Android. Fördel är att man enklare kan nyttja enhetens inbyggda funktioner för GPS, 3G/GPRS, Kamera, Gyro etc. Detta medför ett snyggare gränssnitt och en högre prestanda eftersom applikationen körs direkt i enheten och kan utnyttja hårdvaran fullt ut

Hybridapp

Största fördelarna är att en hybridapp kan användas på både iOS och Android. Man kan alltså använda samma kodbas till båda plattformarna. Detta ger kund och utvecklare stora fördelar. Man kan sänka utvecklingstiden och kostnaderna och tack vare appens kompatibilitet blir den tillgänglig för miljontals potentiella användare.

Webbapplikation

Webbapplikation med responsiv design. Det mesta går att åstadkomma med en responsiv webbapplikation. Webbapp är plattformsoberoende och köras inuti webbläsaren.

Välj ett alternativ för att fortsätta
Plattform

Vilka plattformar ska applikationen stödjas av?

iOS

Android

Windows

Välj ett alternativ för att fortsätta
Uppskattad kostnad

Det uppskattade priset är:

Ange information om funktionalitet och andra önskemål.

Ange önskat datum för release.

Bifoga kravspecifikation(er) om det existerar. Underlättar kostnadsförslag.

Sammanfattning

Beskrivning Information Antal Pris
Rabatt:
Total:

En digital fika med oss kan resultera i ökad lönsamhet och affärsnytta!

Webking är en prisbelönt webbyrå i Linköping! Vår ambition, glädje, affärsmässighet samt miljötänk har lett, och leder oss fortsatt till en rad nöjda kunder och lyckade uppdrag. Du är alltid välkommen att kontakta oss för 30 minuter kostnadsfri konsultation. Och, en digital fika med oss kan få väldigt fin effekt på din lönsamhet och affärsnytta…

Läsvärda artiklar om utveckling

Liknande referensprojekt

Swing By – Sveriges första app för swingers
MaintPlanner – Industriapp som underlättar vid produktionsstopp

MaintPlanner är en webbapplikation som underlättar för planerade underhållsstopp. Den skapar en säkrare arbetsmiljö och spar tid och pengar.

Underbara Unge – Fotoboksapp med avancerade funktioner
Breeding Journal – Digital avelsjournal med stora fördelar
Webbutveckling , , ,

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

SWITCH THE LANGUAGE