Content Delivery Network (CDN)

CDN - Content Delivery Network

Content Delivery Network (CDN) är ett nätverk av servrar som levererar statisk information i form av: javascript, css, bilder, ljudfiler och filmer för webbplatsen. Content Delivery Network gör att åtkomsten av det statiska materialet sker snabbare då det hämtas ifrån den CDN-server som är närmast besökaren i världen. Till exempel om en besökare från Sverige besöker en nord Amerikansk sida som använder sig utav CDN så hämtas det statiska materialet ifrån en server som är närmare besökaren (t.ex. en server i nord Europa) än att det statiska materialet hämtas via servern där hemsidan är hostad i nord Amerika.

Fördelar med att använda Content Delivery Network (CDN):

  • Besökaren kan hämta det statiska materialet snabbare ifrån den geografisk närmsta servern.
  • Avlastar den faktiska webbservern.
  • Cachning av statiskt material.

Nackdelar med att använda Content Delivery Network (CDN):

  • Kostnaden kan öka beroende på ”content delivery network” källa.
  • Kan öka tidsåtgången att driftsätta webbplatsen, då det krävs att statiska material laddas upp mot ”content delivery network” först.
  • Beroende av tredje parts webbplatser, om ingen reservplan finns implementerad.

Behöver jag verkligen använda Content Delivery Network?

  • Det beror på din webbplats och trafikmängd. Desto mer trafik och statiskt innehåll desto mer användning av att använda ett ”content delivery network”.
  • Privata webbplatser med liten trafik kommer inte att ha någon märkbar skillnad av att använda ett ”content delivery network”.
Kostnadskalkylator

Intresserad av vad en app kan kosta?

Med våran kostandskalkylator så kan du få ett ungefärligt pris på vad din app eller webbsida skulle kunna kosta!

Fyll i formuläret nedan för att kontakta oss

Kontakta oss gärna

Välkommen att kontakta oss om du vill veta mer om Webking, våra tjänster och hur vi kan hjälpa er. Använd formuläret här intill eller slå en signal. Om du vill kan vi ses över en kopp kaffe för vidare diskussioner, hos er eller hos oss på vårt kontor i Linköping.

Kontaktformulär