Native applikation vs Webb applikation

Webb applikation

Precis som det låter är en Webb-applikation en webbaserad mobilapp. Webbsidorna är anpassade för små skärmar och med hjälp av olika ramverk för CSS och Javascript går det att få webb applikationer att likna och bete sig som native applikationer. Webb applikationer är enklare att utveckla och det går också snabbare att nå ut till målgruppen. När webb-applikationen är publicerad på internet är den åtkomlig för alla. En nackdel är användarupplevelsen blir lidande eftersom enheten och webb-applikationen behöver vara uppkopplad mot internet för att fungera. Även stöd för hårdvarubaserade funktioner som GPS, Kamera, Gyro är begränsade att nyttja via en webb applikation till skillnad ifrån en native applikation.

Native applikation

En native applikation är en app som är utvecklad för en specifika plattform. Exempelvis iOS eller Android, native applikationerna installeras direkt på enheten (smartphone, pekplatta) och en stor fördel är att man enklare kan nyttja enhetens inbyggda funktioner för GPS, 3G/GPRS, Kamera, Gyro etc. Detta medför en snyggare gränssnitt och högre prestanda eftersom applikationen körs direkt i enheten och kan nyttja hårdvaran fullt ut. En nackdel är om man har en bred publik, att man måste ta fram flera versioner av samma applikationen för att nå ut till målgruppen. Det finns lösningar för detta, tex PhoneGap som möjliggör att man utvecklar sin applikationen en gång och sedan genereras applikationer för respektive plattform i native format. En fördel med native applikationer är att distribution och uppdateringar är uppstyrt via marknadskanaler för respektive plattform vilket gör det enkelt för användarna att hitta applikationen och uppdatera den vid behov.

Kostnadskalkylator

Intresserad av vad en app kan kosta?

Med våran kostandskalkylator så kan du få ett ungefärligt pris på vad din app eller webbsida skulle kunna kosta!

Fyll i formuläret nedan för att kontakta oss

Kontakta oss gärna

Välkommen att kontakta oss om du vill veta mer om Webking, våra tjänster och hur vi kan hjälpa er. Använd formuläret här intill eller slå en signal. Om du vill kan vi ses över en kopp kaffe för vidare diskussioner, hos er eller hos oss på vårt kontor i Linköping.

Kontaktformulär