Responsiv webbdesign även kallat RWD, är idag ett hett ord på alla webbutvecklares läppar. Att automatiskt anpassa layouten på en webbsida utifrån vilken enhet/plattform besökaren använder sig utav har visat sig vara ett framgångsrecept som genererat fler besökare.

Det mobila surfandet har fullkomligt exploderat de senaste åren och trenderna pekar på att det inte är långt borta innan mer webbtrafik sker via mobila enheter (smartphone, pek/läs-plattor) än via datorer. Dessa besökare accepterar inte en nedbantad mobilversion av din sajt, eller en version anpassad för en dator där de konstant måste zooma in och ut. Besökarna vill kunna nyttja webbsidan fullt ut, utan att behöva plocka fram datorn.

Vad är Responsive webbdesign

Responsive webbdesign innebär att webbutvecklaren bygger och designar en webbplats som tillåter layouten att förändras beroende på vilken skärmupplösning besökaren har. Det innebär exempelvis att webbplatsens besökare kan surfa till sajten med surfplattor, smartphones eller datorer och att innehållet på webbplatsen anpassas efter besökarens skärmupplösning och webbläsare.

Webbutveckling med responsive webbdesign är ett alternativ till att bygga specialanpassade webbplatser för samtliga skärmupplösningar.

Använder du dig av Responsive webbdesign laddas samma html- och css-filer oavsett vilken enhet besökaren av din webbplats har. Besökaren får alltid samma innehåll och webbutvecklare slipper att ta fram olika versioner av er sajt för olika skärmstorlekar på mobiltelefoner, surfplattor, laptops och wide screen skärmar för datorer. Det mesta som man utvecklar appar för i dag kan man åstadkomma med en responsiv webbsida

Webbappar vs Appar

Det har varit väldigt mycket fokus på appar och apputveckling de senaste åren och mycket av företagens och organisationernas it-resurser har gått till att utveckla appar. Webbutveckling med Responsiv webbdesign gör att utvecklingen av appar, i många fall, blir onödig. Det mesta som man utvecklar appar för i dag kan man åstadkomma med en responsiv webbsida. Den stora skillnaden på en app som du hittar i någon av app-affärerna och webbappar är att den sistnämnda kan vara plattformsoberoende och köras inuti webbläsare.

Att vidareutveckla sin mobilanpassade sida till en webbapp är betydligt enklare och billigare än att skapa appar anpassade efter specifika system.

För användaren kan en webbapp laddas ner direkt från tillverkaren och till synes fungera på exakt samma sätt som en app som är anpassad för en app-affär.

Om man ska starta ett nytt webbutvecklings projekt idag är responsive webbdesign ett av dom viktigare kraven att ha med i kravspecifikationen.

Bra information rörande responsive web design:

Kostnadskalkylator

Intresserad av vad en app kan kosta?

Med våran kostandskalkylator så kan du få ett ungefärligt pris på vad din app eller webbsida skulle kunna kosta!

Fyll i formuläret nedan för att kontakta oss

Kontakta oss gärna

Välkommen att kontakta oss om du vill veta mer om Webking, våra tjänster och hur vi kan hjälpa er. Använd formuläret här intill eller slå en signal. Om du vill kan vi ses över en kopp kaffe för vidare diskussioner, hos er eller hos oss på vårt kontor i Linköping.

Kontaktformulär